Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

İstatislik Sayfa İstatisliği
  • Online Kişi   : 1

  • Kişisel           : 386087

  • Toplam         : 3438992

Köşe Yazarı › Yücel CAN › UMUT, ŞANS, İMKAN…
3543 kez okundu
17/10/2022

Yücel CAN / UMUT, ŞANS, İMKAN…


“Üçağaç Köyüne Valimiz Gitmiş, Bizim Köye Valimiz, Devlet Gitmiş.” makaleleriyle Kalem değişik yönleriyle yarına doğru zaman tünelinden dünden bugüne seyahat etmişti.

Üçağaç Köyünün ihtiyaçları, farkındalıkları, geliştirilebilecek yönleri nelerdir acaba? Daha doğrusu insanlara hizmet etmek, geride hoş bir sada bırakabilmek için haydi Günışığı ile Yeni Ufuk turlarına…

Önce Üçağaç Köyüne yolculuk yapalım. Köy yoluna girişten itibaren yollar virajlı, dar, çukurlar, köyün içerisinden devam eden düzgün olmayan yollar arabaların hoşlanmadığı ve insanı da üzen mekanlar…

Yol, ulaşım temel bir ihtiyaçtır. Anayoldan köy içerisine giden yolun acilen tamiri, tadilatı, genişletilmesi acil bir ihtiyaçtır. Köy içerisinde başlayan yol çalışmaları Üçağaç Köyü’nden başta bağlı mezralar olmak üzere köyden anayola girmeden daha önceden Merhum Eşref Bitlis Paşa’nın çalışmalarına hayatiyet kazandırılarak anayoldan Üçağaç Köyü’ne, oradan Hal Köyüne ve Kuzova Köylerine bağlantılı yolların yapılması, ıslahı…

Yine Üçağaç Köyünden, köyler arası Yukarı Çakmak bağlantılı Kozluk, Akmezra, Alpagut, eski nahiye Poyraz, Kuzova Köylerine ve Çemişgezek yoluna bağlantılı yolların yapılması.
Üçağaç Köyünden Çırak mezrası üzerinden (anayoldan)Halife, Aşağı Çakmak, Ulupınar ve Keban İlçemizin diğer köy yolları ile kurulacak bağlantılı yollar köylülerin hem ulaşım sorunlarını çözmeye yardımcı olacak, hem iyi bir iletişim ve etkileşime, ortaklıklara, birlikteliklere ve çok yönlü kültürlerin buluşmasına vesile olacaktır.

Unutulmamalıdır ki yollar ihtiyaçtır, iletişimi, etkileşim, çok yönlü kültürel etkinliktir.
Altyapı (kanalizasyon gibi) da zorunlu olduğu kadar aynı zamanda temel bir ihtiyaçtır, gerekliliktir. Altyapıya önem verirken su kaynakları sorunu bulunmayan Üçağaç Köyünün sulama durumu köyün ayrı bir cazibe merkezi haline gelmesine imkân sağlayacaktır. Köyün değişik yerlerinde içme ve sulama amaçlı; ayrıca ecdadı hatırlatan vakıf eseri örnekli yapılarla birlikte evcil hayvanlar, köpek, kuş gibi hayvanların faydalanabileceği şekilde yapıların oluşturulması aynı zamanda örnek de olacaktır.

Altyapı konuşulurken Elazığ’da yaşanılan depremin Üçağaç’ı etkilediği ve buranın da unutulmaması gereken bir durum olduğunu; evlerin bu anlamda tekrar incelenmesi ve konut durumunun ele alınması da unutulmamalıdır.

Yol, su, altyapı gibi çok yönlü hizmetlerin arkasında temel gıda, sağlık, beslenme, hayat ve ticaret için toprak, tarım, hayvancılıktır.
Sulama, toprak, tarımı: hatta hayvancılık birbirini tamamlayan unsurlardır. Bu anlamda köyde birçok tarım ürünü yetişmekle birlikte dut (bulamaç, orcik, pekmez, pestil, kesme) ve üzüm (bulamaç, pekmez, orcik, kurutulmuş üzüm) çeşitleri, elma çeşitleri, armut çeşitleri, ceviz, badem, kaysı, erik, ayva dönemsel; alıç, böğürtlen, kuşburnu olmak üzere değişik meyveler üretim ve kalite ile dikkat çekmektedir. Bununla birlikte değişik meyveler de yetişmektedir. Bunula birlikte sebzecilikte nane, reyhan gibi bitkiler farkındalığı ile kendini göstermektedir.

Çocukluk yıllarımda Hal Köyüne meyve ve sebze satışı için hayvanlarla ürün götürüldüğünden hareketle bu anlamda Pazar kurulup genişletilme imkânı için de yeterli altyapı söz konusudur.

Öncelikle devletin desteği ile tarım ürünleri için toprak tahliline göre meyve ve sebzelerin ekilip dikilmesi sadece köyü kalkındırmayacak ve diğer köylere de örnek olacaktır. Toprak tahliline göre tarım ürünleri ile uğraşmak kalite ve nicelik demektir.

Sulama konusunda yapılacak inceleme, sonrası köye dönüş için toprak tahlili ve sulama için eşit dağılımın yapılacağı devlet desteği verilmelidir. Bu yapılırken de köyün arazileri, orman köyü, Kuzova köyü olmasının imkanları da kullanılmalıdır.

Çocukluğumuzda her evde inek, koyun, keçi yetiştirilmesi Merhum Faik Deniz Dede’nin vefatı ile köyün meraları başka köyden gelen hayvanlarla dolduruluyor. Bir süre köyde keçi besiciliği yapılmışsa da daha sonra sınırlı sayıda erkek keçi-teke yetiştiriciliğine dönüşmüştür. Yine kısa bir süre tavukçuluk yapılmışsa da üreticiler desteklenmediğinden tavukçuluk da sonlandırılmıştır.

Daha önce sınırlı da olsa hayvancılığın yapıldığı, tavukçuluğun her evde yapıldığı şu anda köylü yumurta için bir iki eve mahkûm gibi. Köylü peynir, süt, yoğurt ihtiyacını civar köylerden veya Elazığ’dan sağlamaktadır. Köyde çok yönlü hayvancılığın desteklenmesi ile tekrar canlanma ihtimali yüksektir.

Belirtilen ihtiyaçlar için sorunların tanımlanması, planlama, uygulama, bilgilendirme ve çok yönlü destek ile kalıcı çalışmalar örneklem halinde uygulanma potansiyeli yüksektir.
Hayat için gerekli olan temel, biyolojik, fiziksel ihtiyaçlar kadar manevi, kültürel, sosyal hayat da vaz geçilmezlerdendir.

Köyde daha önce var olan okul kapanmıştır. Maalesef cami olmadığından görevli imam da yoktur.
Cenaze namazı için cenaze yıkama gibi yer de haliyle söz konusu değildir. Valilik çalışmalarında yer alan kabristan sadece yer olarak vardır. Köyde bir araya gelmek ve misafirler kabul etmek için bir mekân da söz konusu değildir. Köyün derneği de yoktur.

Köylünün inançları doğrultusunda cami, cenaze yıkama yeri ve hasbihal için mekân adeta zorunluluk arz etmektedir.

Çocukluk zamanlarımızda teravih namazları tek ya da bireysel olarak evlerde kılınır, evlerde sohbet edilirdi. Çocuk ve gençler için akşamları futbol oynanacak bir alan mutlu çekişmelere sahne olurdu. Komşu köylere maça gidilir; komşu köylerden de maç için köyümüze gelinirdi. Kuzova Köylerinde daha sonra yaz turnuvaları oynansa da Üçağaç Köyü yine isim olarak Kuzova Köyü diye isimden ve resimden öte gitmezdi.

Köyün cazibe alanlarından bir tanesi de rakımı yüksek olması, yayla olması, Pit Ovası gibi geniş düz arazilere sahip olması, son zamanlarda rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yatırımlarda tercih edilmesi, köyün en tepe kısmında yıllardır maden ocaklarının açılarak çalışmaların yapılması gibi alanların bir farkındalık, özellik, güzellik olduğu nedense gözden kaçmıştır.
Temel ihtiyaçlarını çözen bir köy düşünün.

Geride ölümsüz bir eser bırakabilmek, insana dokunabilmek der; kendine dert eder Kalem ve İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği…

Nasıl mı? Dahası var.

Tüm Yazılar için Tıklayınız