Yücel CAN / DAHA MI...
Kurban Bayramı gelince ekranlar, yazılı ve görsel basın, yakınımızda yaşanan hadiselere bakıldığında hayvan sevenlerin kurban kesilmesi konusundaki ilginç açıklamaları karşısında şaşkınlığımızı gizleyemeyiz.
Aa bu güzel kuzu kesilir mi, koça kıyılır mı, oh tosun iyi etti de kaçtı, yazık.... hatta bir adım ötesi de var. Ne güzel de etti insanlara saldırdı oh oh....belirten sevinçli ifadeler.
Her gün binlerce, milyonlarca hayvan kesilir, hatta geleneklerimizde bile kıymet verilen ağır misafirler! için hayvan kesilir, et olmadan bazı yerlerde-öğünlerde etsiz yemek makbul sayılmaz, et üzerine yemekler yarışır, lokantalarda et tercihine göre rezervasyonlar yapılır, her türlü ve amaçla hayvanlar kesilir, et ve et yemekleriyle meşhur yerler anlatılır, sırf et için oralara gidilir.... Kimse buna birşey demez...
İş kurban kesmeye gelince yorumlar, hükümler havada uçuşuyor maşallah!
Acaba kurbanı fırsat bilenler İslam'a mı saldırıyor, hali vakti yerinde olmasına rağmen kurban kesmeyenler kendilerince bahanelerin arkasına mı sığınıyor? Ağzı olan; bilen de, bilmeyen de konuşuyor.
Kuran sadece belli bir zamana hükmetmiyor, belli aralıklı bir hüküm vermiyor, Kuran sadece geçmiş milletletlere gelen ve hükmü sona eren bir kitap, din değildir. Kuran'a hakikatlar ile birlikte kıssalar gözüyle de bakılmalıdır. Kafaya göre Kur'an değerlendirilmelidir. Kuran'ın bir ayetine inanmamak bile inkardır, insanı kafir yapar.
Kuran, en son inen İlahi bir kitaptır, "Yaş, kuru ne varsa Kur'an-ı Kerim'dedir." Kur'an yirmi üç yılda bazı hususlarda tedrici inmiştir. Yani bir konu ile ilgili bir ayet inmiş, sonra başka bir ayetle yeni hüküm Allahu Teala tarafından emredilmiştir. Buna nasih-mensuh ayetler denilir. Mesela içki ilk ayetle tümden haram kılınmamış, tedricen hüküm verilerek nasih ve mensuh ayetle içki her şekli ile haram kılınmıştır.
Gelelim merhamet pınarlarının fışkırdığı, hayvan sevgilerinin ön plana çıktığı kurban kesme hadisesine! Bu konuda tedricen bir ayet de yoktur, hüküm de açıktır. En kısa ayetlerden olan belki de birçoğunun ezberinde olan Kevser Süresinde " Rabbin için namaz kıl ve kurban kes." emrediliyor.
Kurban kesilmeli, kan alıtmalıdır. Bu et ile ilgili bir hadise değildir. Kurbanın onlarca anlamı ve hikmeti vardır. Burada o çocukluk yıllarındaki kıssalardan bihaber olmak da belki bu konuda etkili ve bir noktada şansızlık. Belki bu fikri savunanlar çocukluğunda Hz. İbrahim ve Oğlu İsmail arasında geçenlerden, kıssadan da bihaberdir.
Hani oradan buradan, kulaktan dolma, sosyal medya paylaşımları, gündem oluşturma, konuşulmaz adına bu İlahi hükümle oynamak gaflet olsa gerek, tevbe - istiğfar edilmelidir. Zira Hz. Adem'den Hz. Muhammed sav kadar peygamberler insanlara rehber olarak gelmiş; kitaplar, sahifeler inmiştir.Tarihi değiştirecek o kadar hakikatler yaşanmış ki bunlar gözardı edilemez, görmekten gelinemez, inkar edilemez.
Ha kusura bakılması, haşa Allahu Teala'dan daha düşünceli ve daha merhametli davranılması gafletinde de bulunulmasın.
Kurban kesmek emirdir, anlamlıdır, hikmetlidir, hakikattir, amacı ve faydaları vardır. Kurbanın eti belki de en son konuşulması gereken noktadır. Zira etin kemiklisinin lop etlisinin, türünün, kanının, kilosunun anlamı ve önemi sadece şartların yerine getirilmesi bakımından dikkate alınmalıdır. Zira kesilen kurbanın eti de, kanı da Allah'a varmaz.
Kurban kesmek bir ibadettir, bir çeşit duadır, başta Allah'a yakın olmaktır, teslimiyettir, nefsini terbiye etmektir, yenilenmektir, inanmaktır, biattır, arınmaktır, hatırlamaktır, hatırlamaktır, birlikteliktir, beraberliktir, paylaşmaktır, fedakarlıktır. Kurban sadece ferdi bir hareket ve ibadet de değildir. Fakir, garip, gureba, yetimin ocağına nasip olan övündür, aştır.
Kurban, hac ile zemzemin Safa ile Merve'nin, şeytan taşlamanın yeniden bir hal aldığı Allahu Teala için Müslümanlarının bir araya gelerek Allahu Ekber diyerek en büyük makamın Allah olduğunu yeniden bilmek, hatırlamaktır. Kurban Hac ile Allah'a daha yakın olup Resulullah sav ve Hz. İbrahim as birlikte olmaktır. Dolayısıyla ferdi, ictimai, ekonomik yönü ile birlikte geniş anlamı ile sağlıktır, sağlıklı olmak kadar terapidir.
Lütfen kendimizi kandırmadan, tozlanmış zihinleri açarak inkara sapmaktan ve gafletten uyanıp kendinimizi samimiyet testine tabi tutalım.
Kurban kesmek ile hayvan kesilmesine yönelik tepki birkaç günlük mü?
Hayvan kesmek konusunda merhametli olanlar! gerçekten et yemiyorlar mı?
Hz. İbrahim'i ateşten kurtarmak için safını belli eden, samimi, dava adamı, teslim ve tevekkülü tercih eden karıncayı daha iyi anlayarak yeniden düşünme ve yaşama zamanı.
Sahi insanoğlu Allah'tan daha düşünceli ve merhametli mi?
Ne mutlu O insanlara...