Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

İstatislik Sayfa İstatisliği
  • Online Kişi   : 1

  • Kişisel           : 386090

  • Toplam         : 3439293

Köşe Yazarı › Yücel CAN › BORDODAN MARKALAŞMAYA
7127 kez okundu
09/09/2013

Yücel CAN / BORDODAN MARKALAŞMAYA


Marka; aidiyettir, tescildir, kalitedir, adrestir, sınırları aşmaktır, kabullendirmektir. İnsan için, yaşamak için temel ihtiyaçlar olan gıda, barınma, sağlık, eğitim, savunmadan tutun birçok alanda markalaşma söz konusudur. En basit bir alış verişe çıktığınızda bile marka ararsınız. Çünkü marka aynı zamanda bir güvendir.



O halde markalaşmak önemli. İnsan çok karşı çıktığı bir görüşün fikrinin mamulüne diye hayır diyemediği için ta kıtalar ötesindeki bir içeceği kana kana içerek bir oh! çekmiyor mu?

Marka bir noktada tutkudur, cazibedir. Öyle ki marka fiyat ne olursa olsun fedakarene bir şekilde mal ve hizmeti tercih etmektir.

Bu anlamda ülkemiz ve memleketimiz bir markalar silsilesidir. Ama;

Ya markanın farkında olamıyoruz, ya markayı geliştiremiyoruz, ya var olanla yetiniyoruz, ya markayı geliştirmek için gelişmeye ve eleştiriye kendimizi kapatıyoruz, ya kontrolümüze almak istiyoruz, ya küçük olsun benim olsun diyoruz, ya da…  

Bir de bakıyoruz ki dikkate almadığımız, gerek duymadığımız neyime lazım tarzındaki rahat tavırlarımız nedeniyle bize ait olanlar başkalarının patent tescili ile elimizden gitmiş.


Harput-Elazığ bir markadır, Elazığlı bir markadır, ürünleri de bir markadır. Harput-Elazığ ölüsüyle, dirisiyle, mekânı ve mamulleriyle kendine özgü farkındalıkları olan markalar zinciridir.

Gakkoş, sekiz köşe kasket… Elazığ’a has marka olması gereken simgeler değil mi?

Fırat bizim olmasına rağmen Fırat zihinlerde değişik şekillerde algılandırılmaya çalışıyor. İşte nehrimizde, üniversitemizde, liman başkanlığımızda, iş yerlerimizde Fırat ama Elazığ dışında başka isimlerle hatırlatılmaya çalışılıyor Fırat. Kömürhan Köprüsü, türkü ile tescillenmemiş olsaydı belki Kömürhan Köprüsünü de kaybedeceğiz.

Allah’tan, Harput’a ortak çıkan yok. Ama böyle giderse Harput’un içindekilerini kaybetmeyiz inşallah.

Elazığ’ın yemek kültüründe ikinci sırada olduğumuza bile nedense Elazığlı şüphe ile bakıyor.

Dutun ve üzümün her renginin, tadının üzerinde değişik nakış ve isimlerdeki pekmez, pestil, orcik ve değişik mamullerde patent başkalarının elinde Elazığ’dan eser yok. Yeri gelmişken orciğin bal ile karıştırılan ballı lokma denilen orcik türünün patentinin kaçırmamak gerekir.

Tulum peyniri gibi hayvansal ürünlerimiz de markadan yoksun. Yeri gelmişken önemli markalaşması gereken birkaç noktayı hatırlatmakta fayda var. Çedeneyi de unutmamak lazım.


Kaysının değişik tattaki çeşitleri Baskil’de yetişiyor. Dil kira istemiyor, lügatte de anlam bulacak harfler var ama Baskil Kaysısı demeye dil bile zorlanıyor. Oysa değişik şekillerde Baskil Kaysısına patent almak ve Baskil Kaysısını değişik mamullerde markalaştırılabilir.

Kalp krizi ve dolaşım rahatsızlıklarına şifa olan öküzgözü üzümüne patent alınarak. değişik şekillerde markalaştırılabilir.

Kahraman Maraş, dondurması ile sınırlar ötesini markalaşarak aştı. Yaz mevsimi ile uğrak noktamız olan vişne dondurmasının patenti alınarak bu markanın sahibi Elazığ olamaz mı?


Değişik illerden getirilen nohutun adı Çorum Leblebisi olmuş. Kıskanmıyoruz, gıpta ediyoruz. Galiba Çorum’da sekiz çeşit leblebi mamulü söz konusu. Bir yetkilinin ifadesine göre Ağın Leblebisi Batıda reflü ve bağırsak hastalığı için şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Ama Ağın Leblebisi sadece dilde var. Patentte ve markadaki Ağın Leblebisi daha bir başka tat vermez mi?

İşte bu ve bu gibi hallere Elazığ’ın zenginlikleri, özellikleri, güzellikleri fark edilerek gereken yapışırsa işte o zaman Elazığlı memleketini ve kendini iyi tanır, Elazığ dışına yatırım yapmaz, hatta dışarıdaki Elazığlı da, başkası da Elazığ’a gelir. Elâzığ da markalar şehri olur.

Yeri gelmişken 1967 yılında kurularak değişik aşamalardan gelerek 2002 yılında Elazığspor ilk kez süper Lige çıkmıştı. O zaman da süper lige çıkmanın sadece sportif olarak düşünülmemesi gerektiği, mevcut yerinin de muhafaza edilmemesi halinde yıllar sonra tekrar aynı noktaya gelineceğini acizane ifade etmiştik, maalesef bu süreç yaşandı. Ve Elazığspor on yıl sonra tekrar süper lige çıktı.


Elazığspor, Doğu Anadolu’nun tek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun da Gaziantep’le temsil edilen iki takımdan biridir. Bir şansızlık ki Elazığspor hala kendi seyircisi önünde hala kendini gösteremedi. Ama derler ya hiçbir mazeret başarısızlığın yerini tutamaz misali Elazığsporun başarısızlığına kılıf aramak doğru değil ama Elazığspor da Elazığ’ın bir sembolüdür, simgesidir, markasıdır.


Bu hafta da Elazığspor, Başkentte. Bursa kardeş takım olan Ankaragücü ile kol kola seyirci kitlesi ile Elazığspora hazır. Markalaşma her yönüyle zor ve uzun bir yolculuk, oldukça da meşakkatli. Üstelik markalaşma yolundaki faaliyetlerde alan dışında masada kazanmak ve kaybetmek de var.


Elazığlın marka ürünlerinde benzer durumların tasnif edilerek planlı bir şekilde hareket edilmesi kadar dikkat edilecek en önemli husus Elazığ'ın en büyük rakibinin de, dostunun da sahibinin de, dostunun da kendisi olduğunun farkına varmasıdır. Özellikle de marka insanlarına daha fazla değer vererek…
yucelcan23@gmail.com

Tüm Yazılar için Tıklayınız