Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

İstatislik Sayfa İstatisliği
  • Online Kişi   : 1

  • Kişisel           : 386090

  • Toplam         : 3439224

Köşe Yazarı › Yücel CAN › 24. ve 61. DÖNEMLER
5603 kez okundu
07/06/2011

Yücel CAN / 24. ve 61. DÖNEMLER



Başkent, Türkiye’nin bugününü dün ile irtibatlı bir şekilde yarına hazırlamak için demokrasinin gereği olan 22 Haziran Türkiye Genel Seçim sonuçlarını bir yandan tartışıyor, bir yandan da icra işlemleri belli bir takvim çerçevesinde yürütülüyor.


Başkent ve özellikle TBMM 18.Dönemden beri farklı bir heyecan ve uygulamanın içerisinde. Zihinlerde Rahmetle andığımız Elazığ Milletvekilimiz Ali Rıza Septioğlu’nun en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Başkanı olarak Genel Kuruldaki Yemin Töreni ile ilgili iki hadise hala hafızalardaki yerini koruyor.


Aradan geçen uzun süre sonra İktidar Partisi ve bir muhalefet partisi dışındaki toplu yemin krizi, yani yemin etmeme krizi ise parlamento tarihinde karşılaşılan ilk hadise. Öyle ki bir parti bu anlamda Başkent yerine Güneydoğu’da bir araya geliyor, diğere parti de Genel Kurulda olmamsına rağmen yok kabul ediliyor. Aklıselimin hakim olarak restleşme döneminin yumuşak geçişle yemin edilerek bir ara seçime gidilmemesi elbette ki Türkiye için zaman kaybetmeme adına temennimiz.


Tabi ki bu arada genel seçimler sonrası takvim süreci işlemeye devam ediyor. Genel olarak yaklaşık yüzde yemiş yeni yüzlerle TBMM, aynı zamanda genç simalarla da dikkat çekiyor. İl Milletvekilleri kura usulü ile belirlenen odalarında bir yandan tebrikleri kabul ediyor, diğer yandan da yasama faaliyetlerine devam ediliyor.


Derken yemin krizi tartışmaları sonrasında Türkiye siyasetinde uzun süre hizmet eden siyaset ve devlet adamı olan Ankara Milletvekili Sayın Cemil Çiçek 24. Dönem TBMM Genel Başkanı seçildi. TBMM Divanının oluşması, ihtisas komisyon başkanlıklarının teşekkülü, dostluk grup başkanlıklarının belirlenmesinden sonra çalışmanın bir diğer ayağı genel merkez yapılanmalarıdır. Ancak ülke adına konuşulması gereken bir diğer husus da Türkiye Cumhuriyetinin 61. Hükümetinin Başbakan tarafından açıklanmasıydı.
TBMM çatısı altında 18. ve 19. Dönem derken, 54.Hükümetten geldik 61. Hükümet Dönemine…


Günlerce konuşuldu, tartışıldı, isimler üzerinde duruldu. Ve sonunda bir iki sürpriz isim dışında Sayın Başbakan “ustalık kabinesi' olarak nitelendirdiği kabineyi açıkladı. Açıklanan kabinede altı kişi dışarıda kalırken, kabinede altı yeni isim eklenerek İsmet Yılmaz ve Erdoğan Bayraktar ilk kez milletvekili seçimi sonrası Bakan olarak atandılar. Kabinenin üç bakanı rotasyona uğrayarak yerini muhafaza ettiler. Suat Kılıç kabinenin en geç, Ertuğrul Günay en yaşlı Bakanı, Kabinenin tek Bayan Bakanı olarak da Fatma Şahin dikkat çekmektedir. Yine Kabinenin en uzun görev yapan Bakanları ise Binali Yıldırım ve Recep Akdağ.


Kabinede rotasyonla da olsa Elazığ’ın yakın, uzak veya bölge komşuları olan Bingöl, D.bakır, Batman, G.Antep, Erzurum gibi yerler yerini korurken Ş. Urfa ve Sivas yeni Bakanlarla kabinede yer aldı. Bu arada Adıyaman ve K. Maraş da Grup Başkan Vekili olarak temsil hakkını elde etti


Geride kalan TBMM Divanı, İhtisas komisyonları, Dostluk Grupları ve Genel Merkez düzeyinde görev alma da bir o kadar önem arz eden konulardır. Bir diğer konu da ilerleyen dönemlerde TBMM araştırma Komisyon başkanı olarak hizmetlere devam edilmesi.
61. Hükümet Güven Oylaması sonrası yeniden yapılandırma sonrası ustalık dönemine hızlı başlayıp bürokrasi ve hizmetlere ağırlık vererek sanki ağustos ayı itibarı ile tatile girecek gibi.


Geçen haftalarda yeni bir sahife derken yeni dönem ile hayırlı hizmetlere vesile olunması temennisiyle…

Tüm Yazılar için Tıklayınız