Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

İstatislik Sayfa İstatisliği
  • Online Kişi   : 1

  • Kişisel           : 379359

  • Toplam         : 3406248

Köşe Yazarı › Yücel CAN › GELENEKSEL TÜRK ÇOCUKLARI OYUNLARI VE ELİNİ TUT PROJELERİNDE SAMSUN’A ÇOK FARKLI BİR BAKIŞ PENCERESİ
3590 kez okundu
29/09/2021

Yücel CAN / GELENEKSEL TÜRK ÇOCUKLARI OYUNLARI VE ELİNİ TUT PROJELERİNDE SAMSUN’A ÇOK FARKLI BİR BAKIŞ PENCERESİ


Samsun…

Karadeniz’in ulaşım ağındaki damarlar; hatta Karadeniz’in kalbi, herkes ilin, hatta farklı milletlerin yaşadığı güzel olduğu kadar milli mücadele adına olduğu kadar İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneğinin projelerinin anlam ve uygulama bulduğu güzel bir şehrimizdir Samsun.

Samsun, Kalem için de özel ve öneme sahip bir ilimizdir. Hayatın durak noktalarından bir tanesi de Samsun Sahra Sıhhiye Askerlik Eğitimi döneminde takriben iki aylık bir hayatımızın anlam bulduğu bir şehrimizdir. Cumhuriyet ve Atatürk Caddelerinin mecburiyet caddesi olduğu, trafiğin sıkışık, yolların dar, sahillin Atakum İlçesi’nin denizi ile anlam kazandığı Samsun elbette ki benim için de ayrı bir öneme sahip.

Samsun’a güzellik katan tabiat, doğal güzellik, denizi kadar; güzel insanları, dostlarımız da bir o kadar önemli, değerli ve anlamlı. Bu anlamda Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenerek İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği tarafından yürütülen Geleneksel Türk Çocuk Oyunları Projesi ve Elini tut AB Projelerinin Samsun İlimiz ’de uygulanabilmesi için geride hoş bir sada bırakarak her zamanki desteklerini esirgemeyen yakın Dostlarımız Sayın Mecit Erdoğan ve Orhan Temel Beye; bu vesile ile kendileri ile TBMM çatısı ile de çalıştığımız Samsun Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir Şahsına ve Şahsında emeği geçen Belediye çalışanlarına Göç İdaresi İl Müdürlüğünün çalışmaları ve özellikle de İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneğinin Kardeşlik Projesini andıran Samsun KADİM (Kardeşlik, Akrabalık, Dayanışma ve İletişim Merkezi) çalışmaları ve Samsun’da uyguladığımız projelerimiz doğrultusunda Samsun Valisi Sayın Doç. Dr. Zülkif Dağlı ’ya, İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği Ordu Temsilcisi Sayın Cavit Arslan ve üyelerimize, katkı ve katılımda bulunan herkese teşekkür ederiz. Zira insanın gönlüne dokunan projeler, aynı zamanda insanı mutlu eden faaliyetlerdir.

Samsun seksen bir il demek. Yani Samsun’da seksen bir ilden herkes yaşıyor. Samsun’un nüfusu 1.356. Şanda ise bu nüfusun 15.500 civarı olduğu tahmin ediliyor. En fazla kadın nüfusun olduğu Samsun yurt içinden ve dışından göç almaktadır. Samsun’da takriben 1.500 kişi Samsunlu yaşıyor ki bu oran da yine takriben nüfusun %50’sine tekabül ediyor. Samsun, en çok İstanbul’a göç verirken yine İstanbul’dan da göç alıyor. 2019 TÜİK verilerine göre Samsun’a en çok göç yine komşu illerden; Karadeniz’den. Ordu 48 bin- %3,69, Trabzon 40 bin %3.06, Amasya 15 bin, Giresun 15 bin, tokat 12 bin, Rize 12 bin, Artvin 8 bin, Çorum 7 bin, Sinop 6 bin, Gümüşhane 5 bin Civarı. En az göç de takriben Hakkari 115 kişi, Yalova 78, Tunceli ise 80 kişi.

Mülteci nüfusuna da sahip olan Samsun'da kayıtlı 35 bin civarı yabancı uyruklu bulunmaktadır. 2019 verilerine göre 22.790 kişi ile Iraklılar Samsun'da yaşayan yabancı sayısında başı çekmekte iken 6.310 kişi ile ikinci sırada Suriyeliler, 1.320 kişi ile Afganlar üçüncü sırada yer alırken başka uyruklu insanlar da Samsun’da yaşıyor. Farklı milletlere, kültürlere, dillere mensup farklı insanların yaşanmasına rağmen bu anlamda kayda değer herhangi bir olay yaşanmamıştır.

Şehir sakinlerinin konut, sağlık, eğitim, altyapı, sosyal yaşam gibi farklı değişkenlere bağlı olarak hesaplanan yaşam memnuniyeti oranı %61 olup yaşam endeksinde aldığı 0,5746 puan ile Samsunlular Türkiye genelinde 33. sırada bulunmaktadır. Forbes'a göreyse Samsun 81 il arasından "iş yapmak ve yaşamak için en iyi" 13. ildir.

Kültürel, kalkınma, ticari gibi farklı programlar vasıtasıyla yardımlaşmayı amaçlayan bir iş birliği akdi olan kardeş şehir uygulaması belediyelerce sağlanmaktadır. Samsun Büyükşehir ve diğer belediyeler Türkiye’de Bitlis, Kurtalan, Gevaş, Tuşba, Esenyurt, Darıca, Havsa, Küçükçekmece, Kâğıthane, Değirmenlik, Şirvan, Hamur, Canik… gibi yerlerle kardeş şehir protokolleri imzalamışlardır.

Samsun'daki belediyelerin toplamda 4 kıta 24 ülkeden 47 kardeş şehri bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dört şehir ile en fazla anlaşma imzalanan dış ülkedir.

Samsun için Elazığ için farklı bir başlık atmak ve bu iki güzide ili ele almak lazım.

Samsun ile Elazığ’ın birlikteliği ta tarihin eski dönemlerine kadar devam etmektedir. Elazığ- Harput yöresinden gelen ürünler Samsun Limanı üzerinde giden uluslarası ilişkiler kadar ticari ilişkiler ile birlikte tarihten gelen tarihi bir bağ, kültürel ve sosyal değerler çerçevesinde bir alışveriş, ilişki dayanışma söz konusu.

2019 TÜİK verilerine göre Samsun’da 28. sırada 1.413 Elazığlı yaşıyormuş.

Sıkı durun belki ilk defa duyacağınız bir haberi, gerçeği!

Orada, Samsun’da, Havza İlçesi’nde Beley Köyü var. Bu isim bilmem bir şeyler hatırlattı mı?

Harput, Artukoğluları Bele (a)k Gazi neden birçok şey hatırlatmasın ki…

Samsun İli Havza İlçesi Demiryurt Köyünün ismi Beley Köyü. Samsun Valiliği bünyesinde Arkeolog-Sanat Tarihçi Emine Yılmaz’ın (Eşi Elazığlı) araştırması da teyidi gibidir. Köylü kendini hala Demiryurt isminden çok Beley ismini kullanıyor, aslen Harputlu olduklarını ve Belek Gazinin torunları olduklarını söylüyorlar. Samsun’da Harputlu belek Gazi’nin Torunları…

İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneğinin yaptığı projeler araştırma, inceleme, tanıma, uygulama ağırlıklı olup kalbe, gönle dokunan ve geride hoş bir sada bırakan projelerdir. 2014 yılında Samsun’da ilk defa gerçekleştirilen proje takdir edilmiş ve tekrarı istenmişti. Proje farklı bir açıdan 2021 yılında milli birlik, beraberlik ve dayanışmanın anlam kazandığı bayrağımızın dalgalandığı bir tarihte ve bir ilde ve tarihte seksen bir ili, bebekten- çocuktan-engelliden-yaşlıya; yabancılara kadar birliktelik anlayışı ile geride hoş bir sada, eser bırakmak anlayışı ile Samsun’da insana hizmette sınır tanımayan bir yaklaşım ile İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği silinmez izlerle adım atmadık il bırakmayacak gibi…

Tüm Yazılar için Tıklayınız