Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

İstatislik Sayfa İstatisliği
  • Online Kişi   : 4

  • Kişisel           : 380633

  • Toplam         : 3410068

Anasayfa » Türkiye'nin en büyük problemi bürokrasidir

Türkiye'nin en büyük problemi bürokrasidir

Çıktı Al
1248 kez okundu
01 Ocak 1970
Türkiye'nin en büyük problemi bürokrasidir


Eski devlet bakanı ve diplomat Kamran İnan, Türkiye'nin en büyük probleminin bürokrasi olduğunu söyledi. "Milletin ensesinde çökmüş, tonlarla ve tonlarla ağırlıkta bir yük." diyen İnan, "Türk bürokrasisini hafifletmek lazım, ekonominin hıza gelişmesinin en büyük engeli bürokrasidir ve Türkiye'de bürokrasi kendisini hükümetin üstünde görür, emrinde değil. Oysa bürokrasi, devletin ve milletin emrindedir." dedi.

1929 Bitlis doğumlu politikacı Kamran İnan, iki yıl önce eşi Yasemin İnan'ı kaybetti. Ankara'da yalnız yaşayan İnan, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuştu. İnan, Türkiye'nin değişiminin eşit olmadığını, bunun başlıca sebeplerinden birinin de devletin nimet ve hizmetlerinin eşit bir şekilde vatandaşa götürülmeyişi olduğunu kaydetti. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile birlikte de çalışan İnan, merhumu siyasete girmeden Devlet Planlama Teşkilatı'ndan tanıdığını belirtti.

"TÜRKİYE LAF ENDÜSTRİSİ BAKIMINDAN DÜNYA REKORUNA SAHİP AMA ÜRETİMDE ZAYIF"

Demokraside asker ilişkisi diye bir şey olmayacağını belirten İnan, bir hiyerarşi olduğunu, buna göre hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin, aslında çalışmaya ihtiyacı bulunduğunu dile getiren İnan, "Türkiye, laf endüstrisi bakımından dünya rekoruna sahip ama üretim bakımından son derece zayıf ve beni affetsinler çok tembel bir memleket. Bu 80 milyon gerçek manada üretime geçse Türkiye bugünkünün 10 misli daha zengin olurdu. Fakat Türkiye, üretmeden tüketmeye, borçla yaşamaya alışmış. Devletin borçları 750 milyar doların üstünde ve bugün Türk insanının yüzde 90'ından fazlası da ferdi borç sahibi. Bu, hiç sağlıklı değil." dedi.

Türkiye'nin, gelişmelere göre her zaman yeterli değil belki ama ayak uydurmaya çalıştığını anlatan İnan, şunları söyledi: "Türkiye, çok daha iyi idare edilebilir. Türkiye'nin en büyük problemi bürokrasidir. Ekonominin gelişmesindeki en büyük engel bürokrasidir ve Türkiye'de bürokrasi kendisini milletin emrinde değil üstünde görür. Oysa bürokrasi, demokrasi ve milletin emrindedir. Ama tabii bu bir gelişme, ekonomik zenginlik meselesidir. Türkiye'nin daha alması gereken çok yol var. Türkiye, çok daha iyi idare edilebilir, Türkiye'nin en büyük problemi bürokrasidir. Milletin ensesinde çökmüş, tonlarla ve tonlarla ağırlıkta bir yük. Türk bürokrasisini hafifletmek lazım, ekonominin hıza gelişmesinin en büyük engeli bürokrasidir ve Türkiye'de bürokrasi kendisini hükümetin üstünde görür, emrinde değil. Oysa bürokrasi devletin ve milletin emrindedir. Ama bu bir eğitim meselesidir, gelişme meselesidir ve bir de ekonomik zenginlik meselesidir. Ülkenin daha alması gereken çok yol var."

Senatör olarak yapmak istediklerinin çoğunu yapabildiğini ancak milletvekili ve hükümet üyesi olarak çoğunu yapamadığını anlatan İnan, "Sanmayın ki muayyen makamlara gelmekle istediğinizi yapabilirsinz. Ufak bir bürokrat, memur taş koyar, sizin bütün yaptıklarınızı bloke eder. İdare sistemi kolay bir sistem değildir. Demokrasi bizde fren olarak kullanılıyor. Demokrasi demek milletin hizmetlerini sabote etmek değildir. Demokrasi hizmet vermek demektir. Demokrasiyi yaşatmak için ekonomik bakımdan güçlenmek lazımdır. Bizim bu anlamda çok büyük sıkıntılarımız var. Ama hepsinin temelinde eğitim var."

Bütün insanların okuma şansına sahip olması, bütün çocukların eşit eğitim sistemine sahip olmasını istediğini ancak bunu yapamadıklarını belirten İnan, Türkiye'de insanlara eşitlik, adalet fikrini yerleştiremediklerini ifade etti.

Alıntı: http://www.cihan.com.tr/news/Eski-Devlet-Bakani-Inan-Turkiye-nin-en-buyuk-problemi-burokrasidir-Ozel-_0471-CHMTE3MDQ3MS8xMDA1;

-burokrasi_burokrat_labirent