Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

İstatislik Sayfa İstatisliği
  • Online Kişi   : 2

  • Kişisel           : 382101

  • Toplam         : 3413756

Anasayfa » Bürokrasi elektroniğe yenik düştü

Bürokrasi elektroniğe yenik düştü

Çıktı Al
1078 kez okundu
01 Ocak 1970
Bürokrasi elektroniğe yenik düştü


twitter.com/burokratlarbrlg


E-devlet projesini büyük bir başarıyla uygulayan Singapur’un hedefi bürokrasiyi tamamen ortadan kaldırmak..

Dünyanın en geniş iletişim ağlarından birine sahip olan Singapur, bir çok ülke için hayal sayılabilecek elektronik devlet projesini büyük bir başarıyla hayata geçirdi. Doğum kayıtlarını tutmaktan emeklilik formu doldurmaya kadar çok sayıda işlemi fareye tıklayarak gerçekleştiren Singapurluların ‘online’ vergi yatırma oranı % 40.

Yüksek teknoloji eseri bir şehir devletin vatandaşları olarak Singapurlular, devletle ilgili işlemlerinin bir çoğunu artık elektronik ortamda gerçekleştiyor. E-devlet projesi sayesinde memur ve işçi alımlarına başvurmak, vergi ödemek, vergi iadelerini almak, emeklillik formlarını doldurmak, doğum bilgilerini girmek ve evlilik gibi işlemler sadece bir kaç tıklamayla yapılabiliyor.


E-devlet işlemleri www.ecitizen.gov.sg adresindeki sanal başvuru merkezinde toplanmış. Singapur vatandaşları ilgili birimi bilmiyorsa buraya girerek, yapacağı işleme göre yönlendiriliyor. %40’lık online vergi yatırma oranı dünya çapında en iyi oranlardan biri. Yabancılar için çalışma izni ve medya mensupları için akreditasyonlar bile online verilebiliyor. Bürokratik işlemler önümüzdeki yıllarda WAP gibi kablosuz aygıtlarla da yapılabilecek. Hükümet e-devlet projesinin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için 855 milyon dolar ayırdı.

Hükümet e-devlete geçişi hızlandırmak ve bürokrasiye ortadan kaldırmak için vatandaşlarını teşvik etmeyi de ihmal etmiyor. Örneğin gelir düzeyi düşük olanlara, daha uygun fiyatlara bilgisayar alma imkanı sunulurken, yaşlılara da ücretsiz eğitim veriliyor. Çocuklar daha ilkokuldayken yetiştirilmeye başlanıyor. Yetkililer, her çocuğun bilişim teknolojisini öğrenerek yetişmesini hedefliyor. Her şaye rağmen işlemlerini yüz yüze halletmekte israr edenlerin olacağını bilen yetkililer, e-devlete geçişin bir gecede gerçekleşmeyeceğinin de farkında.

E-devletin derin devlete yarayacağı düşüncesi de yok değil, ancak uzmanlar Singapur One projesiyle uzun zamandır bir ağa bağlı olan Singapurluların bunu önemsemediğini söylüyor. Singapur One projesinin çok az kişide rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. Yetkililer, e-devletin güvenliğinden şüphe edenlere, bu sistemin çok gelişmiş kod sistemiyle donatıldığı güvencesini veriyor.

Singapur Başbakan Yardımcısı Tony Tan, ‘her geçen gün çok daha fazla Singapurlunun devlet hizmetlerinin her zaman ve her yerde online olmasını istediğini’ belirtiyor. Tan’a göre, dünya internet hızına geçerken kamu hizmetleri de buna ayak uydurmak zorunda.

Singapur devletinin internet üzerinden verdiği bürokratik işlemler hizmetinden esinlenen ABD’de Pennsylvania Eyaleti ile Kanada’daki Alberta Bölgesi İdaresi, kendi e-devlet sitelerini kurarken, Singapur’u model aldı. Güneydoğu Asya ülkeleri hükümetleri de, geçenlerdeki zirve toplantısı sırasında, kamu hizmetlerini internet üzerinden sunma konusunda enformasyon paylaşımı için geçenlerde bir sözleşme imzaladılar.

Amerikan Genel Hizmetler İdaresi ise, 1999 yılı araştırmasında, Singapur’un e-devlet internet sitesini, dünyadaki en gelişmiş entegre hizmet örneği ilan etti. ABD federal yönetimi, kendi ilk tek duraklı internetteki devlet sitesini www.firstgov.gov adıyla eylül ayında hizmete koydu. Bu sitede, daah önce 20 bine ve 27 milyon web sayfasına ulaşan Amerikan devlet ve hükümet kurum ve kuruluşlarının internetteki siteleri tek çatı altında birleştirilip, birbirlerine bağlandı.

Alıntı : http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/13658.asp

9332edev