Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

İstatislik Sayfa İstatisliği
  • Online Kişi   : 2

  • Kişisel           : 382090

  • Toplam         : 3413689

Anasayfa » Kadim devlet geleneğimizi şekillendiren anlayış “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”

Kadim devlet geleneğimizi şekillendiren anlayış “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”

Çıktı Al
1080 kez okundu
01 Ocak 1970
Kadim devlet geleneğimizi şekillendiren anlayış “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”


twitter.com/burokratlarbrlg


Bürokratlar Birliği Genel Başkanı Yücel Can ve bazı Dernek üyelerinin de iştirak ettiği Kamu Denetçiliği Kurumunca düzenlenen Uluslararası Kamu Denetçiliği Sempozyumu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşmasında idare ve bürokrasi alanındaki sözleri Bürokratlar Birliği ile paralel olması dikkat çekti.

Zihniyet devrimi vakit alıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de son 11 yılda çok önemli reformlar yaptığımız halde, zihniyet devrimi çok geriden geldiği için reformlarımız tam manasıyla, topluma, bireye, vatandaşa yansıması zaman almaktadır. Zihniyet değişiminin vakit alacağını elbette biliyoruz ancak zihniyet değişiminin er ya da geç mutlaka gerçekleşeceğine inanıyoruz." dedi.

İdareyle halk arasında sorun çözme gücü
Erdoğan, "Hiç kuşkusuz bizler de kuruluşunu bizzat gerçekleştirdiğimiz bu kurumun başarısı için, etkinliği için, idareyle halk arasında sorun çözme gücünün artması için kurumu her aşamada desteklemeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Birey körü körüne itaat eden bir varlık değildir.
Erdoğan, "Bizim devlet geleneğimizde birey sadece vergi veren, sadece askerlik yapan, bütün kararlara da körü körüne itaat eden bir varlık olarak asla değerlendirilmemiştir" dedi.
Bin yıllık mazisi olan Ahilik teşkilatını hatırlatan Erdoğan, "Bir esnaf örgütlenmesi olan Ahilik teşkilatı modern anlamdaki sivil toplum örgütü kavramının adeta bin yıl önce hayata geçirilmiş şeklidir. Ahilik teşkilatı, esnafın, müşterinin haklarını koruduğu kadar, bireyi devlet karşısında güçlendiren bir işlev de üstlenmiştir. Aynı şekilde Türkiye tarihinde çok önemli bir yere sahip vakıf kültürü de bireyin devlete karşı haklarını koruyan önemli bir teşkilat olmuş ve yüzyıllar boyunca hayatımızı şekillendirmiştir" ifadelerini kullandı.

Kadim devlet geleneğimizi şekillendiren anlayış “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”
Başbakan Erdoğan, "Bütün bu tarihi örneklerin yanında Türkiye'nin devlet geleneği, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda Şeyh Edebali tarafından Osman Gazi'ye verilen o meşhur nasihatte özetlenmiştir. Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'ye 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' öğüdünü vererek, birey ile devlet arasındaki temel ilkeyi belirlemiş, devlet geleneği de tamamen bu ilke üzerine şekillenmiştir" diye konuştu.

Devlet bireyin hizmetkârı
Erdoğan, "Dün birey, devlet karşısında son derece edilgen bir konumdayken, bugün gelişmiş demokrasilerde artık devlet birey karşısında edilgen bir konuma gelmiş, birey devletin değil, devlet bireyin hizmetkârı şeklini almıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Bürokrasinin zihniyeti
Başbakan Erdoğan şunları kaydetti: "Hiç kuşkusuz demokrasi sadece kurumların tesis edilmesinden, sadece hakların teslim edilmesinden ibadet değildir. Devleti milletin hizmetkârı olarak yeniden şekillendirebilirsiniz. Yargıyı, bütün baskılardan, yönlendirmelerden uzak tutarak en ideal anlamda bağımsız hale getirebilirsiniz. Özgürlükleri, temel hakları, anayasa ve yasalarla kayıt altına alabilirsiniz. Ancak zihniyet değişimi ya da zihniyet devrimi gerçekleşmediği sürece yapılanlar sadece kâğıt üzerinde kalacak, pratik teorinin çok arkasından gidecektir. Devlet şeffaf olabilir, kanunlara uyabilir, eşit, tarafsız olabilir. Devlet, kâğıt üzerinde en modern, en ileri hakları vatandaşına temin edebilir. Ama devletin işleyişini sağlayan bürokrasinin zihniyeti değişmiyorsa kendisini bürokrasi yeni şartlara hazırlamıyorsa toplum demokratikleşirken, bürokrasi köhnemiş geleneklere sıkı sıkıya sahip çıkıyorsa, işleyiş mutlaka eksik kalacaktır.

Şunu açık yüreklilikle ifade etmek durumundayım, Türkiye'de son 11 yılda çok önemli reformlar yaptığımız halde, zihniyet devrimi çok geriden geldiği için reformlarımız tam manasıyla, topluma, bireye, vatandaşa yansıması zaman almaktadır. Zihniyet değişiminin vakit alacağını elbette biliyoruz ancak zihniyet değişiminin er ya da geç mutlaka gerçekleşeceğine inanıyoruz."

Bürokratik oligarşi, bürokrasinin toplumun hızına yetişmesi
Erdoğan, "Bürokrasinin de yenilikleri hızla benimsemesi, yani topluma ayak uydurabilmesi için kararlılığımızdan asla taviz vermiyoruz. Hükümet olarak birçok kararımızın önünde bürokratik oligarşiyi bulmamıza rağmen, reformlarımızın bürokrasi kanallarında zorlandığını görmemize rağmen bugüne kadar kararlılıktan hiç taviz vermedik. Bundan sonra da reformlarımızı hız kesmeden sürdürecek, bürokrasinin de toplumun hızına yetişebilmesi için samimiyetle, cesaretle mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Vatandaşının hizmetkârı bir devlet
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Etnik kökeni, dini, mezhebi, dünya görüşü ve yaşam tarzı her ne olursa olsun 76 milyon, devlet karşısında, hukuk karşısında eşit bir konumdadır. Temel hak ve özgürlükler noktasında tamamen eşit haklara sahiptir. Türkiye'de artık devlet vatandaşına tepeden bakan, kibirle bakan ceberut bir devlet değil, vatandaşının hizmetkârı bir devlettir."

Vatandaşa hizmetkâr olma anlayışına sahip bir bürokrasi
Türkiye'de artık bürokrasinin vatandaşa tepeden bakan, vatandaşı azarlayan, oyalayan bir anlayışa değil, vatandaşa hizmetkâr olma anlayışına sahip bir bürokrasi haline getirildiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Vatandaşın haklarını her şeyin üzerinde tutuyoruz, tutacağız. Bir tek vatandaşımızın bile devlet kapısından boynu bükük, kalbi kırık, hakkını alamadığını düşünür şekilde ayrılmasına gönlümüz razı olmaz. Her vatandaşın devlet kapısından güler yüzle girmesini, çıkarken çok daha mütebessim çıkmasını sağlayacak, bunun için her tedbiri alacak, her reformu kararlılıkla uygulayacağız. Zihniyet değişimi takdir edersiniz ki kolay değil zordur. Meşhur deyişle önyargıları kırmak, atomu parçalamaktan daha zordur. Biz bunu başaracağız. "

Bürokratlar Birliğinin de ısrarla dillendirdiği idare ve bürokrasinin sıkıntılarının Başbakan tarafından ısrarla vurgulanması oldukça sevindirici bir gelişme
Uluslararası sempozyumun konuklarından Bürokratlar Birliği Derneği Genel Başkanı Yücel Can, “Sayın Başbakanın bürokrasi ve idareden kaynaklanan sorunların ve bu sorunların çözümlenmesi ile ilgili tespitleri, yaklaşımları Bürokratlar Birliği Derneği ile paralel olması ve Sayın Başbakanın uluslararası bir sempozyumda idare ve bürokrasiye konuşmasında daha çok yer ayırması oldukça sevindirici. Bir STK olarak İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneğinin bu ülke insanın idare ve bürokrasi alanındaki sıkıntıların ve çözümlerinin ülkenin Başbakanı tarafından altı çizilerek ele alınmasını görmek, Dernek olarak dillendirilen bu sorunların ülkenin Başbakanının dillendirmesi ve kendisine dert edinmesine şahit olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca bu husus Dernek olarak ne kadar doğru yolda olduğumuzu görmek de ayrı bir mutluluktur.” dedi.

basbasakn