Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

İstatislik Sayfa İstatisliği
  • Online Kişi   : 3

  • Kişisel           : 382139

  • Toplam         : 3414149

Anasayfa » Gezi olayları... Kazanan ve kaybeden...

Gezi olayları... Kazanan ve kaybeden...

Çıktı Al
1065 kez okundu
01 Ocak 1970
Gezi olayları... Kazanan ve kaybeden...


16 Temmuz 2013 10:43 burokratlarbirligi.org twitter.com/burokratlarbrlg

THK Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Ünsal BAN bugun.com.tr sitesindeki köşe yazısı..

Gezi olayları... Kazanan ve kaybeden...

İki ay önce %4,61 ile tarihindeki en düşük seviyeyi gören gösterge tahvil faizinin geçtiğimiz hafta yaşanan yükselişle %9,50'li seviyelere gelerek çift haneli rakamları zorlamaya başlaması kaybedeni net olarak ortaya koyuyor.Politika yapıcıların üzerindeki faiz baskısı iki ay öncesinden çok daha ağır.

Revize ihtiyacı doğdu

Borçlanma maliyetlerinin artması bütçe hedeflerinde öngörülen faiz ödemesi kaleminde revize ihtiyacı doğuruyor.

Fark hangi kalemlerden karşılanacak, ek maliyet kimlere yük olacak?..
Bu soruyu cevaplamadan önce bütçedeki gelir ve gider kalemlerine kısaca değinelim:
Geliri; büyük bir çoğunluğu vergi gelirleri olmak üzere, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, alınan bağışlar-yardımlar ile özel gelirler, faizler, paylar, cezalardan elde edilen gelirler, sermaye gelirleri ve alacaklardan tahsil edilen gelirler oluşturur.

Vergi gelirleri önemli

Gider kaleminde ise personel giderleri, sosyal güvenlik kurumu devlet primleri, mal ve hizmet alımları, cari transferler, sermaye giderleri, sermaye transferleri, borç verme, yedek ödenekler ve faiz harcamaları yer alır.

2012 yılında elde edilen 320 milyar liralık toplam gelirin yaklaşık 279 milyar lirasının vergi gelirlerinden oluştuğu dikkate alındığında, yükselen borçlanma maliyetleri ile artacak olan faiz ödemelerindeki her 1 liralık ek yükün 0,83 lirasının vergi gelirlerinden karşılanacağı görülmektedir.Peki, vergi gelirlerinin faiz ödemelerine gidecek olması ne anlama geliyor?

Fatura millete çıkar

Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'in de ifade ettiği üzere, yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle artacak olan faiz ödemelerinin vergi gelirleri ile karşılanacak olması vatandaşımıza verilecek olan eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal güvenlik, bireysel emeklilik katkısı gibi hizmetlerin azalması anlamına gelecektir.

Fatura haliyle bu cefakâr millete çıkacaktır.

Borçlanma maliyeti artar

Sadece hizmetlerle de sınırlı kalmıyor...Vergi gelirlerinin faiz ödemelerine kullanılması durumunda bütçe dengesinde oluşacak bozulma ile ortaya çıkacak olan cari açık da unutulmamadır. Artan faiz ödemelerinin cari açığı yükselteceği bir ortamda, açığı kapatmak için daha fazla borçlanmaya gidecek olan Hazine'nin gelecek nesillerden elde edeceği gelirleri ipotek etme durumunda kalacağı da ortadadır.
Tablo net:

Yükselen borçlanma maliyetlerinden kârlı çıkanlar, kasasına daha çok para girecek olan sermaye yoğun ülkeler olurken, faiz oranlarındaki artıştan kaynaklanan ek maliyete katlanmak durumunda kalan yine halkımız olmaktadır.

Artan borçlanma maliyetleri ile ek faiz ödemelerine gidecek olan bütçe gelirleri, halkın bir dizi devlet hizmetinden mahrum kalmasına sebep olacaktır.

Artacak cari açığın finanse edilmesi adına, iş hayatına henüz atılmamış gelecek nesiller de şimdiden borç altına girecektir.

Bir süredir Gezi Parkı olayları adı altında oynanan oyunlardan tek bir taraf zararla çıkmıştır; o taraf da maalesef halkımızdır.
Birilerinin tezgâhına düşenlerin sebep olduğu kabarık faturayı hep birlikte ödemek mecburiyetindeyiz.

Alıntı : http://www.bugun.com.tr/gezi-olaylari-kazanan-ve-kaybeden--yazisi-719781