Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

İstatislik Sayfa İstatisliği
  • Online Kişi   : 7

  • Kişisel           : 380894

  • Toplam         : 3410477

Anasayfa » "Kim ne derse desin, Türkiye yükselen değerdir!.."

"Kim ne derse desin, Türkiye yükselen değerdir!.."

Çıktı Al
1034 kez okundu
01 Ocak 1970
"Kim ne derse desin, Türkiye yükselen değerdir!.."


6 Temmuz 2013 08:08 burokratlarbirligi.org twitter/burokratlarbrlg

THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal BAN  "Sıcak değil doğrudan yatırım!.."

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan 2013 Dünya Yatırım Raporu, Türkiye'nin 2012 yılında 12,4 milyar dolarlık "uluslararası doğrudan yatırım" çektiğini gösteriyor.

Bu sonuçla iki sıra daha yükselmiş oluyoruz. Sadece portföy yatırımlarında değil doğrudan yatırımlarda da tercih edilir ülke olduğumuz gözler önüne seriliyor. Türkiye, doğrudan yatırım çekenler sıralamasında 24'üncü sırada. Gelişmekte olan ülkeler arasında 14'üncü, Batı Asya bölgesinde ise 1'inci sırada yer alıyoruz. Raporda, Türkiye'nin emek maliyetinin uygunluğunun yanı sıra Doğu ve Batı Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika, Ortadoğu pazarlarına olan yakınlığının da tercih edilirliği yükselttiğine vurgu yapılıyor. Ülkenin ekonomik yapısının gittikçe güçlendiğine, (başta otomotiv sektörü olmak üzere) uluslararası doğrudan yatırımların arttığına dikkat çekiliyor.

Son 10 yıllık durum

Rapor, bazı kesimlerin "Yatırımlar doğrudan değil portföy yatırımı olarak geliyor" yollu iddialarını yalanlar mahiyette. Geride bırakılan 10 yıllık süreçte doğrudan yatırımların büyük boyutlara ulaştığını görüyoruz. Türkiye 1990-2000 yılları arasında yıllık 800 milyon dolar civarında uluslararası doğrudan yatırım çekebiliyordu. "Yeni dönem"le birlikte yatırımlar hızla tırmandı. Uluslararası doğrudan yatırımlar 2003'te 1,7 milyar dolara, 2005'te ise 10 milyar dolara yükseldi. Üst üste iki yıl müthiş rakamlara imza attık; 2006 yılında 20, 2007 yılında ise 22 milyar dolara ulaşan yatırımlar gördük.

Vergi ve ihracat artar

Küresel krizin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği sonraki dönemlerde 8-9 milyar dolar seviyelerine düştük. Sonrasında ise yine yükseliş var; 2012 yılında 12,4 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım rakamına ulaşılması bunu işaret etmekte. Bu olumlu gidişin sürdürülmesi Türkiye için çok önemli. Doğrudan yatırımlar, ekonomik aktiviteye ve sanayi üretimine katkı sağlar. Büyüme seviyesi üzerinde doğrudan etki meydana getirir. İhracat seviyesini artırır. Vergi gelirlerinin artmasını sağlar. İşsizlik seviyesini azaltır.

Yeni yatırımları çeker

Nüfusun işgücüne katılım oranını artırır, refahın yükselmesine katkıda bulunur. Doğrudan yatırımlar, yeni yatırımları çekmeleri bakımından da önemlidir. Yatırım yatırımı çektiğinde, ülkenin marka değeri yükselir. Uluslararası arenada itibar artar.

Türkiye yükselen değer

Türkiye, uluslararası doğrudan yatırımlar sıralamasında adım adım tırmanan bir ülke olarak iyi bir durumdadır. Bazı çevrelerin ortaya attıkları "sıcak para" tezleri gerçeği yansıtmamaktadır. Öyle umuyoruz ki, "Gezi olayları" gibi birtakım tezgâhlar bu olumlu gidişi frenlemeyecektir. Kim ne derse desin, Türkiye yükselen değerdir!..

Alıntı : http://www.bugun.com.tr/-sicak-degil-dogrudan-yatirim--yazisi-704105